Rábaablak - Minőségi, nyílászáró, faablak, ablakgyártás, ajtógyártás, fa ablakok, ajtó, ablak, ajtók, ablakok, nyílászárók, fa ablak, fa ajtó, fa ajtók, alu-fa, fa-alu, fa alu, alu fa, fa nyílászáró, fa nyílászárók, bejárati ajtó, bejárati ajtók, bejárati nyílászáró, bejárati nyílászárók, beltéri ajtó, beltéri ajtók, beltéri nyílászáró, beltéri nyílászárók, gyártás, gyártása, készítés, készítése, értékesítés, értékesítése, árusítás, árusítása, beszerelés, beszerelése, forgalmazás, forgalmazása, kereskedelem, kereskedelme, egyedi, kiváló, minőség, minőségű, minőségi, egyedi
Széchenyi 2020 ERFA logó

SEGÍTÜNK ELIGAZODNI A NYÍLÁSZÁRÓK VILÁGÁBAN!

A fa egészségre gyakorolt hatásai

Fából készült osztálytermek- iskola stressz nélkül


 
Gyermekkorunk közel 12 000 -15 000 óráját osztálytermekben töltjük el. A testünk ebben az életciklusban különösen érzékenyen reagál a külső hatásokra és a növekedésre, valamint az immunrendszer kialakítására koncentrál. A fejlődés ezen fázisában rendkívül fontos lenne, hogy ezek a folyamatok kedvező életfeltételek mellett tudjanak végbemenni. Az osztályterem ezért különösen fontos szerepet tölt be, ahol gyermekként napunk nagy részét eltöltjük. 
Kutatók arra keresték a választ, hogy milyen összegfüggés van a fából készült berendezések és a diákok tanuláshoz való hozzáállása, valamint jó közérzete között. Ebből a célból a kutatás helyszínéül választott iskolában két osztályterem berendezését úgy alakították át, hogy abban minden lehetséges berendezési tárgy fából készüljön. Linóleum helyett fa parkettát raktak, a mennyezeti gipszkartont fenyőből készült mennyezetre változtatták, míg a hagyományos, fémvázas csillárokat szintén fából készült világításra cserélték.
Egy tanéven keresztül gyűjtötték a kutatók az adatokat a fa berendezési tárgyakkal felszerelt és a kontroll osztályterem diákjainak szívveréséről és a bolygóideg állapotáról. Osztályonként 10-10 főt vizsgáltak, akiknek kéthavonta mérték egy 24 órás EKG vizsgálat keretében a szívverését. A mérésekből az derült ki, hogy bár a diákok koncentrációs képessége és teljesítménye azonos volt a kontrollcsoportéval, de a napi átlagos szívverésük 8600 -zal kevesebb volt, valamint a szív egészségi helyzetének szempontjából meghatározó bolygóideg állapota jóval kedvezőbb volt ez esetükben. Ez utóbbi állapota azért is rendkívül fontos, mert kiemelkedő kardiovédelmi funkciót tölt be, vagyis megóvja a szívet az infarktustól és egyéb károdosodásoktól. 

A lucfenyő és annak hatásai a koncentrációs képességre


 
Kutatásokkal igazolták, hogy egy javarészt lucfenyőből készült terem pozitívan hat a teljesítőképességre valamint a teljesítmény felmutatásakor érzékelt szervezeti igénybevételre. 50 személy eredményeit hasonlították össze egy igénybevételi és egy pihenési fázisban első alkalommal teljes mértékben lucfenyőből berendezett teremi körülmények között, másodszor pedig fenyőimitációkkal ugyanúgy berendezett teremben. A teljesen lucfenyőből készült teremben a tesztalanyok jóval kevesebb mentális megterhelést éltek meg, mint az imitációkkal berendezett terem esetében. A további kutatások azt is igazolták, hogy a teljesen lucfenyőből készült berendezésekkel felszerelt teremben a pihenési fázis után a tesztalanyok kevesebb hibát követtek el a koncentrációs képességet felmérő vizsgálat során, mint a kontrollterem esetében. Ez az eredmény arra enged következtetni, hogy a fából készült terem esetében a pihenési fázis hatékonysága is nagyobb. 

A fa további jótékony tulajdonságai


 
A fa a pórusain keresztül felveszi a levegőből a nedvességet és tárolja azt. Ha a terem nedvességtartalma csökken, a fa a korábban felvett nedvességet leadja. Így képes maga a fából készült berendezés a teremklímát szabályozni. 
Kiemelendő továbbá a fa antibakteriális tulajdonsága, ami egy másik fontos egészségmegőrző hatás.
A fa élő anyag, melegséggel tölti be otthonunkat, jellegzetes illata van és kellemes közérzetet biztosít számunkra.

Amikor nyílászárókban gondolkodunk, érdemes a fa ezen előnyeit is számba vennünk.