Rábaablak - Minőségi, nyílászáró, faablak, ablakgyártás, ajtógyártás, fa ablakok, ajtó, ablak, ajtók, ablakok, nyílászárók, fa ablak, fa ajtó, fa ajtók, alu-fa, fa-alu, fa alu, alu fa, fa nyílászáró, fa nyílászárók, bejárati ajtó, bejárati ajtók, bejárati nyílászáró, bejárati nyílászárók, beltéri ajtó, beltéri ajtók, beltéri nyílászáró, beltéri nyílászárók, gyártás, gyártása, készítés, készítése, értékesítés, értékesítése, árusítás, árusítása, beszerelés, beszerelése, forgalmazás, forgalmazása, kereskedelem, kereskedelme, egyedi, kiváló, minőség, minőségű, minőségi, egyedi
Széchenyi 2020 ERFA logó

SEGÍTÜNK ELIGAZODNI A NYÍLÁSZÁRÓK VILÁGÁBAN!

A nyílászárók hőszigetelése

A nyílászárók hőszigeteléséről általánosságban. Az építőanyagok hőszigetelő képességét, szaknyelven szólva a hőátbocsátási képességét „U” jellel jelölik a szakmában. Ígérem, hogy ennél több szakzsargon nem lesz a leírásban. Az „U” érték dimenzióját sem árulom el, mert csak zavart okozna, legyen elég annyi, hogy minél kisebb ez az „U” érték, annál jobb egy építőanyag, egy ablak hőszigetelő képessége, pontosabban hőátbocsátási képessége.

Üvegezés aránya. Az üvegre és a tokszerkezetre térve: mindkét szerkezeti elem „U” értékét külön-külön is meg szokta adni a gyártó, sőt együttes értéket is szoktak közölni. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a komplett ablak (tokkal, üveggel) mennyire hőszigetel. Tehát az alábbi kategóriák vannak:

•    Uüveg (Ug)    pl. 0,50 mindkét alábbi esetben, méretben egyforma üvegezés
•    Ukeret (Uf)
•    Uablak (Uw)    pl. 0,71 (480*260 erkélyajtónál), de 0,79 (egy 60*180 ablaknál)
(Zárójelben az angol jelölések).
Látható, hogy a hatalmas erkélyajtó hőszigetelő képessége jobb, mint a sokkal kisebb ablak hőszigetelő képessége. (Alacsonyabb U érték, jobb hőszigetelő képesség!)
Összefoglalva tehát: az ablak mérete meghatározza annak hőszigetelő képességét, az üveg hőátbocsátási tényezője rendszerint jobb, mint a toké, ennek következtében a nagyobb ablak hőátbocsátási tényezője a jobb.
A Rábaablak Innova 92 - es profilja kiváló hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik, Uw értéke 0,78 egy 120 x 150 cm-es ablak esetében. Ez a különleges geometriának, a háromrétegű üvegezésnek és a melegperemes távtartónak, valamint a többszörös gumitömítésnek köszönhető elsősorban. Ezzel a profilrendszerrel választható kínálatunkból az Innova 92, az Innova Vision és az alu-fa kombinációjú Innova Protect nyílászáró család.

                  


Üvegezések rétegszáma, üvegek vastagsága és távolsága. Ma már általában mindenki tisztában van vele, hogy ha megfelelő hőszigetelésű (hőátbocsátású) ablakot szeretne vásárolni, akkor azt 3 rétegű üvegezéssel kell megrendelnie. Mindezt azonban az Rábaablak által kifejlesztett egyedülálló nyílászáró geometria teszi teljessé. Az üveg felépítésénél különös jelentősége van az egyes üvegrétegek vastagságának, az üvegek közötti távolságnak és az üvegen alkalmazott különleges bevonatoknak. 

A Low-E bevonat javítja az ablak hőszigetelő képességét és az UV sugárzás ellen is védelmet nyújt. A melegperemes távtartó technológia lehetőséget kínál a hőszigetelő képesség javítására, a páralecsapódás és az Uw-érték csökkentésére. Az ablakok hőszigetelő tulajdonságát jelentős mértékben javítják a nemesgázok, például az argon vagy a kripton. Minél kisebb a légrésben található töltőanyag hővezető képessége, annál jobb lesz az ablak hőszigetelése.

Ablakkeret, vagyis tok és nyíló szárny. Az előbbi példából látható és ilyen módon nyilvánvaló, hogy az ablakban lévő üvegezés alapvetően meghatározza az adott ablak hőszigetelő képességét. Ahogy azt már láttuk a példában: minél nagyobb az üveg felülete, annál inkább az üvegezés határozza meg egy ablak hőszigetelését és minél kisebb az ablak, annál inkább az ablak tokjának, keretének a hőszigetelő-képessége a domináns. Ebből persze téves lenne azt a következtetést levonni, hogy csakis az üvegezés számít egy ablak minőségének meghatározása szempontjából. Rengeteg múlik azon, hogy a jó üvegezés milyen tokba kerül, pl. a tok és a nyíló szárny közé bejutó csapadék megfelelő módon van-e elvezetve. A Rábaablaknál minden részletre különösen figyelnek a nyílászáró gyártás és a beépítés során.