Rábaablak - Minőségi, nyílászáró, faablak, ablakgyártás, ajtógyártás, fa ablakok, ajtó, ablak, ajtók, ablakok, nyílászárók, fa ablak, fa ajtó, fa ajtók, alu-fa, fa-alu, fa alu, alu fa, fa nyílászáró, fa nyílászárók, bejárati ajtó, bejárati ajtók, bejárati nyílászáró, bejárati nyílászárók, beltéri ajtó, beltéri ajtók, beltéri nyílászáró, beltéri nyílászárók, gyártás, gyártása, készítés, készítése, értékesítés, értékesítése, árusítás, árusítása, beszerelés, beszerelése, forgalmazás, forgalmazása, kereskedelem, kereskedelme, egyedi, kiváló, minőség, minőségű, minőségi, egyedi
Széchenyi 2020 ERFA logó

SEGÍTÜNK ELIGAZODNI A NYÍLÁSZÁRÓK VILÁGÁBAN!

Mindent a párásodásról!

Mindent a párásodásról és az ellene folytatott küzdelemről!

Mitől keletkezik a lakótérben pára?


 
A lakótérben a pára természetesen módon jelen van, hiszen légzésünkkel, valamint mindennapi tevékenységeinkkel (főzés, mosás, fürdés) jelentős mennyiségű vízgőz keletkezik, ami elérheti akár a napi 6-7 litert is. Ha a párás, telített levegő a hideg üvegfelülettel érintkezik, lehűl, és a benne lévő vízmennyiség egy része kicsapódik. A kicsapódó pára megjelenik mivel a meleg levegő sokkal több nedvességet képes megkötni, mint a hideg.
Új építésű házak esetében nagyon fontos, hogy rendesen kiszáradjanak a falak, mielőtt beköltöznénk, mert a falakban maradó víztartalom beárnyékolhatja az új otthon örömét. Téli időszakban a nyílászárók külső és a belső felületét érő hőmérséklet olyan jelentős mértékben tér el, hogy a felesleges páratartalom a falakon és az ablakokon lecsapódik.   
 
 
Mit tehetünk a helyes páratartalomszint elérése érdekében?
 

  • Helyes szellőztetés
Nagyon fontos a rendszeres és helyes szellőztetés, szükség esetén párátlanító berendezésekkel is segíthetjük az optimális páratartalom elérését és a túlzott mértékű vízgőz összegyűjtését.
 
  • Páramentesítő berendezések alkalmazása
 

Különböző teljesítményű készülékek kaphatók, amelyek a lakótér nagyságának megfelelően kiválasztva, kiválóan alkalmazhatók a páratartalom szabályozására.
 
  • Jó minőségű nyílászárók beépítése
A mai modern nyílászárókat már olyan hőszigetelésű üvegezéssel és tömítésekkel látják el, ami a páralecsapódás mértékét jelentősen képes csökkenteni azáltal, hogy az ablaküveg belső felülete és a szoba hőmérséklete közel azonos. Ma már légbeejtőkkel is készülnek nyílászárók, amelyek további megoldást jelenthetnek a páralecsapódás elleni küzdelemben, bár ezek alkalmazása csak igazán szükséges esetben javasolt.
 
  • Központi szellőztető rendszer kialakítása

Új építésű lakásokba, házakba érdemes központi szellőztető rendszert kialakítani. Ezeknek a rendszereknek több előnye is van. Egyrészt biztosítható a megfelelő minőségű friss levegő, másrészt nem kell ablakot nyitni, így kint marad az utca zaja. Opcionálisan kiegészíthető a rendszer finompor szűrővel is a jelentős forgalomnak kitett lakóövezetekben.
 

Az ideális ablakok és szakszerű kivitelezés


Az energiatakarékosság és a páralecsapódás elleni védelem szempontjából a legjobb megoldást a háromrétegű, hőszigetelt üvegezéssel és háromszoros gumitömítéssel ellátott ablakok jelentik. A háromrétegű üvegezés a külső és belső hőmérsékleti különbségek mérséklésében segít, míg a gumitömítések a szélállóságot és a tömítettséget növelik. Az optimális nyílászárókon túlmenően azonban a szakszerű beépítés is rendkívül fontos. A ház szigetelése, a falak szerkezete, vastagsága nagyban meghatározza az ablakok beépítének ideális módját.
 
 
Hogyan szellőztessünk?


A mindennapi helyes szellőztetés elengedhetetlenül szükséges. Azt gondolhatnánk, hogy bukóra nyitott ablakokkal ezt meg is tettük, de sajnos nem, mert ezáltal a légcsere nem tud kellőképpen megvalósulni. Az ablakokat teljesen ki kell tárni ideális esetben naponta kétszer, körülbelül 5-10 percig és kereszthuzattal jól átszellőztetni a lakást. Ezt a legjobb, ha reggel, felkelés után és este lefekvés előtt tesszük meg. A friss levegő a nyugodt alvásban is segít. Megfelelő szellőztetéssel még amiatt sem kell aggódnunk, hogy fűtésszámlánk jelentősen megnövekszik, mert a rövid ideig tartó, de intenzív szellőztetés alatt a falak nem hűlnek le, így a kellemesen meleg hőmérséklet hamar visszaáll és a helyiség légcseréje is kellőképpen megtörténik. 
 
 
Milyen problémákat kerülhetünk így el?


A páralecsapódásból eredő esztétikai problémákon túlmenően az első és legfontosabb az egészségügyi szempontok górcső alá vétele. A nem megfelelő szellőztetés penészesedéshez vezethet, aminek jelentős egészségkárosító hatása van. Az arra érzékenyeknél allergiás reakciókat is kiválthatnak, irritálhatják a szemet, a tüdőt, az orr nyálkahártyáját, a bőrt és a torkot is. Bizonyos penészgombafajták belégzése akár súlyos légzőszervi betegségekhez is vezethet.