Rábaablak - Minőségi, nyílászáró, faablak, ablakgyártás, ajtógyártás, fa ablakok, ajtó, ablak, ajtók, ablakok, nyílászárók, fa ablak, fa ajtó, fa ajtók, alu-fa, fa-alu, fa alu, alu fa, fa nyílászáró, fa nyílászárók, bejárati ajtó, bejárati ajtók, bejárati nyílászáró, bejárati nyílászárók, beltéri ajtó, beltéri ajtók, beltéri nyílászáró, beltéri nyílászárók, gyártás, gyártása, készítés, készítése, értékesítés, értékesítése, árusítás, árusítása, beszerelés, beszerelése, forgalmazás, forgalmazása, kereskedelem, kereskedelme, egyedi, kiváló, minőség, minőségű, minőségi, egyedi
Széchenyi 2020 ERFA logó

SEGÍTÜNK ELIGAZODNI A NYÍLÁSZÁRÓK VILÁGÁBAN!

Házépítés, tájolás, szoláris nyereség

Építsünk házat! Ahhoz mindenki ért. Vagy mégsem? Egy kis bevezető…
 
Évtizedekkel ezelőtt, nem is olyan régen a mérnök úr „megrajzolta a rajzot” (nem megtervezte a házat!), a szomszédok, barátok, rokonok meg kalákában felépítették az épületet. Így aztán mindenki elmondhatta, hogy „ért” a házépítéshez, mert ő is rakta a kavicsot a kerregő-berregő betonkeverőbe és hordta az 50 kilós cementes zsákokat. Minden építkezésen lehetett találkozni kőműves- és ácsmesterrel, ők mondták meg a „tutit”. Az épületek kevés eltéréssel, de lényegében egyformák voltak, az utca felé két szoba, hátul meg a többi…

De ugorjunk a mába. Az „utca felé két szoba” nézete kezdett megváltozni. Az építtetők észrevették, hogy az utca túloldalán lévő házsorban, a „szembeszomszédnál” délután, munkából hazatérve barátságosabb, napsütötte a nagyszoba és nyáron hűvösebbek a hálószobák. Keresték a magyarázatot, a megoldást, vajon mi lehet ennek az oka?
Tájolás és benapozás! 
 
 

A két varázsige. Ma már talán a legfontosabb szempontok az épület tervezésekor. Apropó tervezés, majdnem megfeledkeztünk a leglényegesebb dologról! Hiába is végez a felkészült iparos kiváló minőségű munkát, ha a ház alapvetően rossz tájolású, rosszul fogja benne érezni magát az egész család. A napsugár az életnek és így az embernek is a legfőbb éltető eleme. Az év túlnyomó részében igen jól esik az ember számára, ha világosság és napfény van az életében, a lakásában. Forró nyáron meg bújjunk el a nap elől és árnyékoljunk. Télen, alacsony napjárásnál a nap mélyen besüt a lakóterekbe, felmelegítve a padlót, a falakat és bútorokat. Itt álljunk is meg egy pillanatra, ismét egy új gondolat, egy újabb felismerés.
 
Szoláris nyereség! 
 

Kissé furcsán hangzik, de igen fontos, zsebbevágó fogalom. Az épület tájolásánál vegyük figyelembe, hogy honnan süt a nap. Napozzuk be a lakótereinket, hogy a fűtési költségeinken spórolni tudjunk. Minél jobb a tájolás, a napsütés melegéből származó nyereség, télen annál kevesebb az épület fűtésére fordított összeg. Ismét visszakanyarodtunk tehát a tervezés fontosságára: alapvetően a tervező határozza meg az épület energetikai minőségét, értékét. Persze nem alábecsülve a felkészült mesteremberek kivitelezési munkáját. 
A két együttes munka, a gondos tervezés és a precíz kivitelezés adhat hibátlan végeredményt. A benapozás szempontjából kevéssé hasznos, például északi homlokzatokon pedig csak a szükséges és elégséges méretű és darabszámú nyílászárót, ablakot alkalmazzunk. A sorok között olvasva, rájövünk, hogy szinte egyfolytában a nyílászárók tájolásáról és méretéről beszélünk. Nyilván igen fontos a padló, a falak és födémek hőszigetelése, erre kialakult hőszigetelési rendszerek vannak, de a nyílászáró az egészen más.

Nyilvánvalóan nem várható el egy építtetőtől, hogy polihisztor módjára értsen mindenhez, de nyilván elvárható egy profi nyílászárógyártó cégtől, hogy termékei gyártása során minden lényeges szempontot ismerjen és figyelembe vegyen. Hogy valóban figyelembe vette-e ezeket, az nyilván a használat során dől el, vagyis a cég jó referenciái segítik a hétköznapi építtetőt a döntésben. Igen, egy újabb varázsszó: a referencia. Profi, megbízható és tisztességes kivitelezőt és gyártót keresnek, akinek nem a szava, hanem a munkája, a gyártmánya dönti el, hogy őt választják-e az építtetők. A Rábaablak olyan gyártó, aki kiemelkedő szakértelme, több mint 20 éves gyártási tapasztalata, valamint a számtalan elégedett ügyfél visszajelzése alapján megérdemli a bizalmat termékei iránt.

Benkő János
tervező, okleves építőmérnök
http://www.benkojanos.hu/