Rábaablak - Minőségi, nyílászáró, faablak, ablakgyártás, ajtógyártás, fa ablakok, ajtó, ablak, ajtók, ablakok, nyílászárók, fa ablak, fa ajtó, fa ajtók, alu-fa, fa-alu, fa alu, alu fa, fa nyílászáró, fa nyílászárók, bejárati ajtó, bejárati ajtók, bejárati nyílászáró, bejárati nyílászárók, beltéri ajtó, beltéri ajtók, beltéri nyílászáró, beltéri nyílászárók, gyártás, gyártása, készítés, készítése, értékesítés, értékesítése, árusítás, árusítása, beszerelés, beszerelése, forgalmazás, forgalmazása, kereskedelem, kereskedelme, egyedi, kiváló, minőség, minőségű, minőségi, egyedi
Széchenyi 2020 ERFA logó

SEGÍTÜNK ELIGAZODNI A NYÍLÁSZÁRÓK VILÁGÁBAN!

Milyen erkélyajtót válasszunk?

Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy egy új építkezés vagy felújítás során ne merülne fel bennünk a minél nagyobb üvegfelületek gondolata. De vajon milyen megoldások közül választhatunk? Melyik lenne otthonunk stílusához is illeszkedő, a használat szempontjából is praktikus és a rendelkezésünkre álló költségvetésnek is megfelelő? 
A gyártók folyamatosan fejlesztenek, hogy lépést tudjanak tartani a modern építészeti trendekkel. Az üvegépítészet olyan szintre emelkedett, amivel újfajta életérzést, idilli hangulatot vihetünk otthonunkba. Az üvegfelületeken keresztül szinte egybeolvad a belső tér és a külső környezet. A nagy üvegfelületek további előnye, hogy nagyobbnak láttatják a teret és a beáramló fény mennyiségének köszönhetően világosabbá és ezáltal barátságosabbá varázsolják a lakásunkat.
Cikkünk további részében az erkélyajtók 4 fő típusát mutatjuk be. 

Emelő-toló erkélyajtó Aki a letisztult design, a kifinomult vonalvezetés és a legmodernebb műszaki megoldások híve, azoknak ajánlott az emelő-toló szerkezet választása. Ma már a legnépszerűbb típusnak számít, mivel nemcsak esztétikájában, de funkcionalitásában is kiemelkedő jellemzőkkel rendelkezik. Az emelő-toló erkélyajtónál a rögzített és a mozgatható szárny nem egy síkban helyezkedik el.  Az elnevezés kissé megtévesztő, mivel az még a régebbi működtetésre utal. Ma már ezek a szerkezetek nem emelkednek meg, hanem a napjainkban alkalmazott vasalatoknak köszönhetően emelés nélkül könnyedén eltolhatók. A könnyű mozgatáson túlmenően ezek további előnye, hogy a vasalatokra nem nehezedik akkora teher, ami miatt a várható élettartamuk jóval hosszabb. Az emelő-toló erkélyajtó dupla tokszélességet igényel. Jól süllyeszthető, minimális küszöbmagassággal rendelkezik, így az átjárás kifejezetten kényelmes és biztonságos mindenki számára. Másik nagy előnye, hogy még nagy szárnyméret esetén is könnyedén mozgatható. A nagy üvegfelületek szerelmeseinek különösen ajánlott ez a típus, mivel ezzel a fajtával egy szárnyú kivitelben akár 6 m szélességig, míg két szárnyú változatban akár 10 méterig is elmehetünk. Ha mindehhez mondjuk egy 3 méteres magasságot is hozzászámítunk, akkor végeredményként akár 30 m2 üvegfelületet is kaphatunk. 

Toló-bukó erkélyajtó 
A tolórendszereket nagy szélesség esetén (általában 200 cm felett) javasolt alkalmazni. Ez az erkélyajtó típus egy vagy két fix elemből és egy vagy két tolható szárnyból áll.  Az ajtó nyitásakor a nyíló szárny kiemelkedik a síkból és a tokra szerelt sínrendszeren a fix szárny felé tolható. A toló-bukó szerkezeteknél a kényszerműködtetésnek köszönhetően a vasalat az ajtó nyitásakor kibillenti a toló részt, így segítve elő a nyíló szárny könnyű mozgatását. Természetesen a mozgatható szárny bukó funkcióval is rendelkezik. Helytakarékos megoldás, mert nincs befelé nyíló szárny, ezért nem vesz el helyet a belső térből. Egy szárnyú kivitelben max. 360 cm szélességig alkalmazható. 
A bukó-toló szerkezetek a sínrendszer magas küszöbrészének köszönhetően gyakori használat esetén megnehezítik és kissé kényelmetlenné teszik az átjárást. Gondoljuk csak végig, mennyire óvatosnak kell lennünk, amikor épp mindkét kezünkben tálcával egyensúlyozva igyekszünk ebédet tálalni a teraszon. Oda kell figyelnünk a megfelelő lépésmagasságra az erkélyajtón való áthaladáskor, ha nem szeretnénk, hogy tálcánk tartalma a földön landoljon. Valamint kisgyermekek és idősek esetében is fokozott óvatossággal ajánlott használni a botlás, vagy netalántán akár esés és ebből adódó sérülés elkerülése végett. 

Harmonika erkélyajtóA harmonika ajtó teljesen egyedi kialakításának és működésének köszönhetően a lehető legnagyobb nyitott felületet teszi lehetővé, használatával a külső és belső teret eggyé varázsolhatjuk. A speciális vasalatoknak és az alacsony küszöbnek köszönhetően az üvegfal könnyedén eltüntethető. Nagy teraszkapcsolatok és télikertek kialakításánál nemcsak rendkívül esztétikus, de kifejezetten célszerű is az alkalmazása. Azonban minél nagyobb szélességet kívánunk lefedni, annál több szárny alkalmazása szükséges, mivel a maximális szárnyszélesség adott. A szárnyak nyitásánál több variáció közül is választhatunk attól függően, hogy hol kívánunk közlekedni, megnyithatjuk a szerkezetet a szélén, közepén és eldönthetjük, hogy a jobb vagy a bal oldalra nyitjuk a szárnyakat.

Fix és nyíló erkélyajtó 

​​​​​​​

Az erkélyajtók alaptípusának is tekinthetjük ezt a fajtát. Legfőbb előnyük, hogy nagy felületen engedik otthonunkba a fényt, amivel a rendelkezésünkre álló teret jelentősen megnövelik és a fényáradatnak köszönhetően barátságossá varázsolják otthonunkat. 2 m-nél kisebb szélességeknél javasolt a nyíló szerkezetek alkalmazása. Ahol nem szükséges nagy felületen az átjárás biztosítása, ott elegendő a többletfény biztosítása szempontjából egy fix rész beépítése. Óriási üvegfelületek építhetők be fix üvegfalakkal. Gyönyörű, akadálymentes kilátást biztosíthatnak. Viszont figyeljünk arra, hogy 3,5 m2 felett már 6 vagy akár 8 mm-es üvegtáblákat kell alkalmazni, amelyek felárat jelentenek, valamint mozgatásukhoz gyakran üvegbeemelő darura van szükség! A kétszárnyú nyíló szerkezet esetében teljes felületen lehetséges a közlekedés. Ez utóbbi jelentős előnyt képvisel ezeknél a szerkezeteknél az ugyanakkora méretű tolóajtókkal szemben. Másik fő érv, amely az alkalmazásuk mellett szól, az a többi típushoz képest kedvezőbb árfekvés. 

További variációs lehetőségek 

Fa erkélyajtók esetében többféle alapanyag közül választhatunk egészen az egzotikus fafajtákig. A modern gyártástechnológiának köszönhetően a fa nyílászárók felületkezelése ma már olyan szintre emelkedett, hogy vannak gyártók, akik akár 10 év garanciát is vállalnak nyílászáróikra. A választható színek tárháza szinte végtelen a klasszikus színektől, a modern és design lazúrokon keresztül egészen az egyedi elképzelések megvalósításáig. A fa belsőt az időjárási viszonyoknak kiválóan ellenálló és megjelenésében különleges esztétikai összhatást biztosító alumínium borítással is kombinálhatjuk. Ennek előnye a rendkívüli tartósság és letisztult vonalvezetés, de hátránya a magasabb árfekvés. 
Erkélyajtók esetében a legmagasabb hőszigetelést biztosító 3 rétegű üvegezés javasolt. A választható kültéri üvegek terén is széles spektrumon mozoghatunk igényeinktől függően. Speciális biztonsági, hanggátló, solar, planibel tri üvegek is elérhetők ma már.