Rábaablak - Minőségi, nyílászáró, faablak, ablakgyártás, ajtógyártás, fa ablakok, ajtó, ablak, ajtók, ablakok, nyílászárók, fa ablak, fa ajtó, fa ajtók, alu-fa, fa-alu, fa alu, alu fa, fa nyílászáró, fa nyílászárók, bejárati ajtó, bejárati ajtók, bejárati nyílászáró, bejárati nyílászárók, beltéri ajtó, beltéri ajtók, beltéri nyílászáró, beltéri nyílászárók, gyártás, gyártása, készítés, készítése, értékesítés, értékesítése, árusítás, árusítása, beszerelés, beszerelése, forgalmazás, forgalmazása, kereskedelem, kereskedelme, egyedi, kiváló, minőség, minőségű, minőségi, egyedi
Széchenyi 2020 ERFA logó

SEGÍTÜNK ELIGAZODNI A NYÍLÁSZÁRÓK VILÁGÁBAN!

Milyen ablakot válasszak?

 
Egyszerűnek tűnő, de mégis összetett kérdés


 
Amikor építkezünk vagy felújítjuk otthonunkat, mindenkiben megfogalmazódik ez a kérdés. A sok örömteli pillanat mellett jelentős stresszterhet is ró ránk, hiszen mindenki szeretné a számára legjobb döntést meghozni. Azonban ahhoz, hogy ez sikerüljön, több szempontot is érdemes végiggondolni akár fa, műanyag, alumínium, vagy ezek kombinációja mellett is döntünk végül. Ha hosszú távra szóló megoldást keresünk és szeretnénk otthonunkat esztétikusan, akár egyedi nyílászárókkal még elegánsabbá téve kialakítani és élvezni, megélni a természet szépségét nemcsak otthonunkon kívül, hanem belül is, akkor a fa nyílászárók között érdemes a további keresgélést folytatni.
Cikkünk további részében abban szeretnénk Önnek szakmai tanácsokat nyújtani, hogy az igényeinek legjobban megfelelő nyílászárót sikerüljön kiválasztani.
  
 
Milyen szempontokat érdemes a választás során mérlegelni?
 • Építészeti stílus
Modern stílus

   

Klasszikus stílusAz egyik legfontosabb szempont a ház építészeti stílusának megfelelő nyílászáró választás. Ma már olyan széles választékban elérhetők a nyílászárók, hogy valóban a legtöbb esetben csak a megrendelők fantáziája a határ az elképzelések megvalósítását illetően. Akár a modern, akár a klasszikus stílusirányzat hívei is vagyunk, a nyílászárók tárházában a legapróbb részletekig az egyéni igényeknek legjobban megfelelő egyedi darabok állíthatók elő. Napjainkban a variációk, kiegészítők repertoárja a fa nyílászárók esetében oly gazdag, hogy némi kreativitással bármilyen építészeti elgondoláshoz a leginkább passzoló megoldás is kivitelezhető. A gyártók minden felmerülő vásárlói igényre tudnak ma már megoldást kínálni. Az elképzelt stílushoz illeszkedően az ablakok geometriája is többféle lehet. A letisztult, modern irányzatnak a sarkos kialakítású ablakok felelnek meg, míg a klasszikus design a legömbölyített kivitelezéssel érhető el leginkább. További választási lehetőségünk is van, dönthetünk a belső oldalon normál kivitelű vagy síkba záródó, rejtett pánttal ellátott konstrukció mellett is. 
 
 • Színek szerepe, kiválasztása


Merjük bátran megtapasztalni a színek jótékony hatását, amivel otthonunkat is hangulatosabbá, meghittebbé vagy vidámabbá, fiatalosabbá tehetjük. A megfelelő szín kiválasztása valóban nem könnyű feladat, mert egyszerre kell az építészeti stílust, az elképzeléseinket, sőt legtöbb esetben a személyiségünket is egy közös halmazba rendezni és ennek megfelelően a legjobb döntést meghozni. Új nyílászárókkal és a színek megfelelő megválasztásával akár egy régebbi épületet is könnyedén megfiatalíthatunk. Bátran merjünk a merészebb színek irányába is nyitni, a várt hatás biztosan nem fog elmaradni. Egy-kettőre vidámabb, hangulatosabb otthont varázsolhatunk bármilyen épületből. 
A modern színek lehetőséget nyújtanak otthonuk egységes, harmonikus és letisztult stílusának megvalósítására. 
A klasszikus színeknél a fa erezete, természetes szépsége és rusztikus hatása jobban érvényesül.
A modern és a minimalista stílus kedvelői a design lazúrok széles választékából válogathatnak. 
 
 • Az épület funkciója 
Családi házMelléképületA megfelelő nyílászáró kiválasztásában olyan fontos szempontokat is figyelembe kell venni, mint például az épület funkciója és az annak megfelelő optimális hőszigetelési érték. Más elvárásoknak kell megfelelni, ha egy családi házba, egy nyaralóba, vagy egy garázshoz keressük az energiatakarékossági szempontok alapján legideálisabb megoldást. Az épület funkciójának vizsgálata azért is fontos, mert más – más nyílászáró a megfelelő egy garázsba, nyaralóba vagy egy életvitelszerűen, folyamatosan lakott házba. Ha csak bizonyos időszakokban használjuk az épületet vagy az csak garázsként funkcionál, akkor gazdaságossági okokból a 2 rétegű üvegezéssel ellátott ablakok is elegendőek, míg otthonunkba a legmagasabb hőszigetelésű, három rétegű ablakok az optimálisak. 
 
 • Egyediség


  Ha szeretjük az egyedi és különleges megoldásokat, akkor a fa nyílászárók világában érdemes tovább keresgélnünk. A fa természetességéből fakadóan nagyon egyedi és változatos forma- és színvilág kialakítását teszi lehetővé. A nyílászárók minden egyes része, az ajtólap, a tok a megrendelők igényeire szabható. 
 
 • Költségek 


Mindenki számára fontos szempont, hogy végül mindaz, amit megálmodott, mennyibe is fog kerülni. Mivel a választék a variációk, kiegészítők tekintetében rendkívül széles, így nem kell amiatt aggódnunk, hogy nem fogjuk az ésszerű kompromisszumot megtalálni. Az anyagi lehetőségeink és elképzeléseink ismeretében a gyártók szívesen adnak szakmai tanácsot abban, hogy álmainkat a lehető legteljesebb mértékben és a rendelkezésünkre álló büdzsét nem túllépve sikerüljön megvalósítanunk. 


A fa ablakok mellett szóló érvek

 
 • Természetes alapanyag, amely meghitté, hangulatossá varázsolja otthonunkat.
 • A különböző alapanyagokból készült nyílászárók között a legmagasabb esztétikai értéket képviseli.
 • Változatos forma- és színválaszték jellemzi, mivel a fa megmunkálhatósága révén rendkívül széles skálán mozog. Viszonylag könnyen megvalósíthatók a stílushű, műemlék jellegű ablakok díszítései, vagy egyedi megrendelői igények is. 
 • Környezetkímélő gyártással készül, hiszen a fa ablak és a gyártási hulladék is újrahasznosítható.
 • A fa üreges szerkezetének köszönhetően kiváló hőszigetelő, amihez páratartalom szabályzó és magas légáteresztő képesség is párosul. (gore tex hatás)
 • Nagy szilárdságú kereteinek köszönhetően lényegesen nagyobb szerkezeteket lehet fából gyártani, mint például műanyagból, és mindezt mindenféle működésbeli rendellenesség kockázata nélkül. 
 • A vasalatok, záródarabok rögzítésénél a csavarok teljes menethosszukban rögzülnek, nem pedig egy üreges tokban, amivel fokozott betörésvédelem érhető el.
 • Magas tűzállóságú. Égő formában is szilárd marad, csak lassan változtatja az alakját, a külső rétegek elszenesednek és elzárják az oxigént, így hosszú ideig nem ég át az ablak. 
 • Elektrosztatikusan nem töltődik fel.
 • A hőingadozásra hossz- és keresztmetszetben is semlegesen reagál.
 • A fa ablak élettartama akár 100 év. Ma már olyan speciális felületkezelési technológiák alkalmazhatók, amelyekkel egy jó minőségű fa ablaknál a felújítási intervallumok rendkívül kitolódnak. Megfelelő ápolás, karbantartás mellett több évtizedig sem szükséges a felújításra gondolni.